Decenta

Nu sunt întocmai în postura în care să vorbesc despre un astfel de subiect, însă sunt câteva detalii comune ce pot fi dezbătute și observ cum din ce în ce mai mult, generația mea înlocuiește și renunță la decență și demnitate în scopul obținerii unei imagini mai bune pe care, ei consideră că nu au ocazia să o obțină decât prin căi ce le vor înlocui personalitatea cu un șablon suprautilizat. 

Aș vrea să adaug faptul că de cele mai multe ori și eu mă găsesc în ipostaza pe care o numesc „însetată de atenție” drept rezultat al influenței pe care o au asupra mea cei din jurul meu, fără ca eu să îmi dau seama. Știu că foarte multe persoane abordează acest subiect cu scopul de a schimba, într-o oarecare măsură, perspectiva cititorului în legătură cu ceea ce gândește sau acțiunile sale privind decența, însă eu prefer să îl aduc în discuție numai pentru simplul motiv de a se vorbi liber despre el, nu drept morala unor vârstnici prin autobuze sau la porți, ci discutat de tineri, pe internet și chiar în cadre sociale.

r numai la codul vestimentar, ci și la comportament, gândire, exprimare. Pentru foarte multe persoane, subiectul va părea inutil din moment ce era în care trăim ne-a adus la picioare ideea de exprimare liberă prin intermediul a tot ce ne înconjoară. Nu mă înțelege greșit, sunt total de acord cu libera exprimare, însă nu sunt de acord cu abuzul pe care unii dintre noi îl fac. Totodată, în momentul în care te exprimi liber, trebuie să realizezi dacă însuși părerea ta este una sănătoasă, ce va aduce o contribuție a mediului înconjurător în care te afli. Consider că a fi decent înseamnă a rămâne concentrat pe principiile tale, în timp ce toți din jurul tău se ghidează după un zvon înșelător.

Am conceput o listă care pune, din punctul meu de vedere, bazele decenței:

  1. Când nu ești de acord cu părerile altora, nu-i ataca pe ei însuși.
  2. Fii bun, nu lingușitor.
  3. Fii corect și empatic. Imaginează-te în ipostazele celor din jurul tău și condu-ți faptele după cum ai vrea să fii tratat în acele momente.
  4. Nu-ți exagera existența, nu încerca să ieși în evidență pentru că, de cele mai multe ori, neintenționat vei pune în lumină latura ta mai puțin plăcută.
  5. Să ai simplitatea unui suflet curat, să pui în valoare viața ta prin ajutor, compasiune și bunătate; să nu ratezi să folosești ceea ce îți este dat în scopul de a ușura viața celor din jurul tău.

 Știu că sunt foarte multe de adăugat în legătură cu acest subiect, însă cred că am enumerat cele mai importante caracteristici ale decenței, din perspectiva mea.

Fii binecuvântat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s